Patroontekenen

De cursus patroontekenen is voor mensen die al kunnen naaien, maar ook het patroontekenen willen leren. Je leert uitgebreid ontwerpen en uittekenen. En het aanpassen van je ontwerpen. Zoals het modelleren en tailleren van de patronen. Van rokken, broeken, overhemden, tunieken, mouwen en kragen, tot avond- en vrijetijdskleding.

De cursus patroontekenen behandelt in 5 delen alle theorieën die in de Costumièreopleiding voorbij komen. Als je de cursus Couturetechnieken hebt gevolgd en interesse hebt gekregen om te leren patroontekenen kun je door het volgen van beide cursussen uiteindelijk het diploma Costumière behalen.

Deel 1 van de cursus patroontekenen is een compleet cursuspakket waarin je allerlei soorten rokken leert tekenen. Voor dames, kleine meisjes en tieners. Na deze cursus kun je elk model rok ontwerpen en uittekenen en deze ontwerpen steeds veranderen naar je eigen wensen.

In deel 2 leer je broeken tekenen voor dames, kinderen en heren. Tevens leer je modellen ontwerpen en toepassen op pantalons, jeansbroeken, joggingbroeken, bermuda’s en korte broeken. Na afloop van deze cursus kun je voor elke broek die je ziet, ongeacht of deze voor een vrouw of man, groot of klein is, een passend patroon ontwerpen en maken.

In deel 3 leer je blouses en jurken voor dames en meisjes te tekenen. En om overhemden of tunieken voor heren en jongens  uit te tekenen. Na deze cursus kun je alle modellen ontwerpen en tekenen die je je kunt bedenken. Ook leer je het modelleren en tailleren van de patronen.

In deel 4 leer je het ontwerpen en tekenen van heel veel verschillende mouwen en kragen voor kleding voor dames, heren en kinderen. Dit gedeelte zorgt er voor dat je altijd aparte ontwerpen kunt maken om je te onderscheiden van de dagelijkse ontwerpen. Om aan dit cursusdeel te beginnen moet je nadrukkelijk wel reeds deel 3 hebben gevolgd.

In deel 5 van de serie patroontekenen leer je het tekenen en ontwerpen van nachtkleding, lingerie en vrijetijdskleding voor dames, heren en kinderen. Na deze cursus kun je bijvoorbeeld badkleding en joggingpakken tekenen, en je uitleven op niet alledaagse kleding. Om aan dit deel te beginnen moet je deel 3 en deel 4 hebben gevolgd.

De cursus volgen kost € 71.50 per deel, plus het lesgeld van de modevakschool.

Lesgeld Addy’s Modeatelier € 44,00 per maand.

Inschrijving
Bij inschrijving voor deel 1 van de cursus betaal je eenmalig een bedrag van € 37,50. Hiervoor ontvang je een compleet inschrijfpakket: potlood en gum, een geo-driehoek, een 4-kleurenbalpen, een metermaatje op ¼ schaal, een set burmeister mallen, een lijmstift en een inleiding.

Examen
Na afloop van de gehele cursus kun je examen doen. Dit nadat je alle 5 de onderdelen volbracht hebt en tevens alle opdrachten nagekeken zijn. Het examengeld bedraagt € 95,00. Je ontvangt hierna een certificaat. Samen met het certificaat Couturetechnieken geeft dit recht op het diploma Costumière.


Het examen is niet verplicht. Kies je ervoor geen examen te doen, dan kan je een verklaring van deelname aanvragen na het voltooien van alle 5 de onderdelen. De kosten voor de verklaring bedraagt €25,00.